Hidrogen

TRANZIȚIA ENERGETICĂ

Odată cu scăderea rezervelor de energie fosilă tradițională (cărbune, petrol, gaze naturale) și poluarea mediului cauzată de utilizarea energiei fosile, care amenință direct supraviețuirea și dezvoltarea ființelor umane, s-a ajuns la un consens la nivelul Uniuni Europene, să se acorde importanță și să dezvolte energiile regenerabile care protejează mediul, pentru a reduce emisiile de CO2.

Acest proces de trecere de la combustibili poluanți la soluții cu impact mai mic asupra mediului este denumit Tranziție Energetică.

Grupul BDR Thermea, din care BAXI face parte, are ca misiune furnizarea unor soluții menite să aducă mai aproape viitorul mai sustenabil.

Iată în acest video viziunea Grupului nostru despre Tranziția Energetică:

CENTRALELE TERMICE CU HIDROGEN 100%

Grupul BDR Thermea consideră că implementarea cât mai curând și mai mult a hidrogenului verde (produs prin electroliza apei utilizând energie solară sau eoliană) poate ajuta la diminuarea impactului sistemelor de producere a energiei termice la poluarea mediului ambiant și poate contribui le accelerarea tranziției energetice.

Tocmai de aceea Grupul BDR Thermea a investit în mod semnificativ în dezvoltarea unor centrale cu funcționare 100% cu hidrogen, care prin combustie nu mai produc deloc emisii de carbon, ci doar apă.

Astfel în Iunie 2019, Centrul de Cercetare si Dezvoltare al fabricii BAXI din Italia a produs și pus în funcțiune prima centrală termică din lume cu funcționare 100% pe hidrogen, care a fost instalată într-o aplicație din localitatea Rozenburg din Olanda.

De la acel moment, produsul dezvoltat de BAXI a fost testat in numeroase proiecte demonstrative din Marea Britanie, Olanda, Franța și Germania, unde hidrogenul a fost utilizat atât ca și combustibil pentru centralele termice BAXI, dar și la aragaze, pentru a demonstra că hidrogenul este un combustibil sigur.

După numeroase teste, conceptul a fost validat, produsul a obținut toateomologările de conformitate europeană și s-au depus numeroase solicitări de patentare a soluțiilor inovative utilizate la proiectarea acestui produs.

Începând de anul trecut, numărul solicitărilor pentru teste demonstrative la scară largă a crescut în mod semnificativ, ajungând la ora actuală la peste 1.000 de unități care trebuie produse, livrate și instalate în diverse proiecte din numeroase țări Europene. Luând act de aceste solicitări numeroase, BAXI a decis introducerea în producție de serie a aceste centrale cu funcționare 100% hidrogen.

Astfel, în luna Aprilie 2022 BAXI a inaugurat la fabrica sa din Bassano del Grappa (Italia) prima linie de producție din lume pentru producția centralelor termice cu funcționare 100% hidrogen.

În acest moment, centralele noastre pe bază de hidrogen nu sunt încă oferite spre vânzare, ci sunt oferite doar pentru instalarea în proiecte demonstrative, realizate împreună cu furnizorii de gaze, dezvoltatorii de proiecte, autorități locale, institute de cercetare și asociații de promovare a soluțiilor energetice sustenabile.

Alege un produs din gama BAXI pentru a fi pregătit pentru un viitor mai sustenabil.

Baxi: Calitatea de top accesibilă tuturor

AMESTECUL DE HIDROGEN ȘI METAN

Întrucât hidrogenul poate fi amestecat cu metanul, acest amestec de gaze poate fi utilizat cu succes ca și combustibil la centralele termice, având ca și rezultat reducerea proporțională a emisiilor de carbon. În acest scop, BAXI a implementat la toate gamele sale noi de centrale termice tehnologia care le permite să funcționeze cu un amestec de metan și până la 20% hidrogen. Produsele nu trebuie să utilizeze neapărat hidrogen, putând funcționa perfect cu 100% gaz metan.

Produsele BAXI capabile să funcționeze cu amestec de gaz metan/hidrogen sunt marcate de logo-ul:

Aceste centrale sunt deja disponibile pe piața românească, oferind clienților români șansa de a fi pregătiți pentru un viitor mai sustenabil, în care furnizorii de gaze vor livra un amestec de gaze mai puțin poluant.

Nu ești încă racordat la rețeaua de gaz? Alege o pompă de căldură din oferta noastră de modele pentru încălzire, răcire și producere de apă caldă:

Pompe de caldură: încălzire, răcire și producere de apă caldă

CENTRALELE VITORULUI: PREGĂTITE PENTRU CONVERSIA PE 100% HIDROGEN

Ne așteptăm ca primele centrale pe bază de hidrogen să fie scoase la vânzare către publicul larg încă de la sfârșitul anului 2025. Aceste centrale vor fi proiectate pentru funcționarea inițială cu gaz natural și eventual amestec cu 20% hidrogen, iar ulterior, dacă se va dori, vor putea fi convertite cu ușurință pentru funcționarea cu hidrogen 100%, atunci când acesta va deveni disponibil pentru alimentarea locuinței utilizatorului final.

INDEPENDENȚA ENERGETICĂ

Centralele cu funcționare 100% pe hidrogen vor avea numeroase aplicații, putând oferi încălzire și apă caldă la prețuri reduse și, dacă vor utiliza hidrogen verde (produs local din resurse regenerabile) vor oferi independență energetică pentru gospodăriile și fabricile aflate în afara rețelelor de aprovizionare cu energie (electricitate și gaz).

Independența energetică poate fi realizată producând electricitate cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice sau sistemelor eoliene, care să fie utilizată apoi la producerea hidrogenului verde prin electroliza apei. Hidrogenul produs va putea fi stocat pe termen nelimitat în rezervoare speciale, urmând să fie utilizat ulterior atât pentru încălzire cu centrale termice 100% cu hidrogen, cât și pentru generarea electricității din hidrogen, utilizând pile de combustie.

Printre numeroasele scenarii în care vor putea fi utilizate centralele pe bază de hidrogen, ar putea fi sisteme hibride constând dintr-un cazan pe bază de hidrogen 100% și o pompă de căldură, ca o soluție ideală pentru multe clădiri rezidențiale, comerciale sau industriale. Ca atare, un sistem hibrid poate combina cele mai bune avantaje ale celor două soluții: pompa de căldură eficientă poate funcționa în cea mai mare parte a anului, centrala fiind utilizată doar în perioadele cu cerere de vârf.

Calitate de TOP, accesibilă tuturor!